Världens mest positiva julklapp, ever!

Varje år får man som kund eller anställd julklappar. Det hör liksom till och det är naturligt att belöna människor som är viktiga för din verksamhet. Idag känns det mer angeläget än någonsin att man gör det på ett sätt som bidrar till en bättre värld. Man vill dessutom uppfattas som ett engagerat och framtidsorienterat företag. Vi är övertygade om att vi har hittat den ultimata julklappen för årets julfirande, men också för några tusen år framåt. Say what?

Årets julklapp – Bli klimatpositiv
Det är inte en pryl som man slänger eller ett presentkort som man tappar bort. Inte heller är det välgörenhet. Den här julklappen är till för dig själv, alla du känner och alla andra levande varelser på vår planet. Årets julklapp gör att du bidrar till att kraftigt minska världens koldioxidutsläpp. Det är ett stolt långfinger till världens största miljöbovar. En enda klimatpositiv person kan ta bort tonvis koldioxid varje år. Tänk då vad många kan göra. Say wow!
Varför sabbar CO2 världen?
Det är inget konstigt med koldioxid i sig, det behövs för att livet ska fungera, från cellandning till fotosyntes. Men som med mycket annat i livet blir det problem när det blir för mycket av det goda. Mängden koldioxid vi människor släpper ut i atmosfären är alldeles för stor och det finns inget naturligt med det. Så kan det inte fortsätta för då är den här planeten rökt. Negativt? Ja!

För mycket CO2 i atmosfären gör att luften och haven blir varmare. Det räcker med att medeltemperaturen höjs några grader för att många ekosystem ska rubbas. Och när ett ekosystem faller, så faller nästa, likt dominobrickor. Vi människor får också uppleva allt värre naturkatastrofer i allt tätare takt pga temperaturhöjningen. En vit jul kan du fetglömma. Om alla individer gör allt de kan – slutar äta kött, slutar resa, källsorterar, slutar köpa massproducerade produkter och tar cykeln istället för bilen så kommer man ändå bara minska CO2-avtrycket med en tredjedel. Det är för lite för att det ska spela roll. Ett enda kolkraftverk i Polen släpper ut lika mycket som de sex minsta nationerna i EU, tillsammans. Dåligt? Ja!

Tummen upp för världen. Långfingret till miljöbovarna.

För att släppa ut CO2 behöver man som industri utsläppsrätter inom EU- och/eller FN-systemen. Problemet är att om man överskridit sina rätter kan man bara köpa fler rätter från någon annan som är villig att sälja. Det är för billigt att köpa fler och fortsätta att skita ned utan att sikta på mer hållbar produktion. Med andra ord kommer miljöbovar alldeles för billigt undan.

Vad skulle hända om alla gick ihop och köpte utsläppsrätter och sedan slängde dem? Det som kan hända är att priserna på rätterna går upp. Vem vet, utsläppsrätter kanske till och med blir en bristvara. I båda fallen leder till att man kan bli tvungen att se över sin produktion. För varje utsläppsrätt man köper och slänger så ser man till att det totala utsläppet minskar med utsläppsrättens angivna mängd. En utsläppsrätt är 1000 kg CO2. När man källsorterar under ett år bidrar man till att mängden CO2 som släpps ut minskar med 40-70 kg. Det är fantastiskt med källsortering, visst, men om du vill minska ditt koldioxidavtryck så finns det betydligt mer effektfulla sätt.
Köp och släng utsläppsrätter!
Chooose är en plattform för klimatpositivitet som hjälper företag, varumärken och individer att köpa samt slänga utsläppsrätter från EU/FN-systemen. Genom att du prenumererar på Chooose köps och slängs utsläppsrätter i ditt namn. För några tior i månaden slängs flera ton om året. Företag kan också göra sin verksamhet samt sina kunder, produkter och anställda klimatpositiva genom att teckna abonnemang. Det är ett enkelt sätt att göra skillnad. För företagare innebär detta ett viktigt bidrag till CSR, employer branding och ett starkare varumärke. Bolt är den enda svenska agenten för Chooose.

Vad finns i julklappen?– Ett coolt Chooose-certifikat att skryta med
– Möjlighet att använda logon för FN:s klimatpanel
– Chansen att synas i co-branding med andra coola företag
– Gåvobrev, labels, stickers mm för produkter
– Klimatpositiva och hållbara give-aways
– Och så räddar du världen förstås


Låter allt det här som en bra deal? Så klart. Det är bara miljöbovarna som tycker det här är kass.

Vi hjälper ditt företag att hitta ett bra upplägg, med allt från hur ni presenterar gåvor till hur ni anpassar ert miljöengagemang. Gåvorna kan individanpassas för att skapa bästa möjliga effekt och vara relevanta för mottagarna.

Prisexempel: För 39 kr/mån tar du bort 4 ton CO2 per anställd och år och för 78 kr/mån tar du bort 8 ton per anställd eller 4 ton vardera för 2 anställda. Och så vidare. Det är enkel och positiv matematik. Du kan välja att betala per månad eller betala allt som en klumpsumma. Läs mer om Chooose

Kontakta klimatpositiva Ola för mer information:
036-16 24 55
ola.samuelsson@bolt.se

Du kan också fylla i din e-post nedan så hör vi av oss inom kort. Peace, love and understanding!